divendres, 24 de juny del 2011
2on TROCA'L D'ESTIU
7ª Fira d'Intercanvi de L'Alcúdia
Parc del Patinatge, L'Alcúdia
26 de juny de 2011, de 12 a 14h
Troca'l és un espai on compartir, intercanviar i reutilitzar aquelles coses que ja no fem servir.
Quants objectes acumulem a casa nostra "per si de cas" i després mai utilitzem? Guanyem espai i temps intercanviant-los.
A la Fira d'Intercanvi de L'Alcúdia disposarem taules per a que pugues exposar els teus objectes i veure els dels demés. I si et poses d'acord amb un altre participant, jaho saps: troca'l!
Com que no és una activitat de compra-venda, en cap cas s'utilitzarà moneda.
A més, hi haurà demostracions de com reutilitzar materials per donar-los un nou ús, i degustació de te ben fresquet!
No ho dubtes i aguaita un ratet: no te'n penediràs...
Parc del Patinatge
26 de JUNY de 2011, de 12 a 14h
Trocalcúdia
trocalcudia@gmail.com
www.trocalcudia.blogspot.com
dimecres, 6 d’abril del 2011
ECOGESTOS - MARÇ
LES RECEPTES DELS ECOGESTOS
Aquest mes de març acaba ja amb l’entrada de la primavera. Els equinoccis són èpoques de renovació i canvis, i per això, Ecogestos també canviarà el seu format en aquesta edició.
Des de Trocalcúdia hem pensat que sis mesos d’informació i consells sobre estalvi energètic i de consum a la llar mereixen un xicotet parèntesi. Per això, us hem preparat una sèrie de receptes cassolanes que us ajudaran en tres aspectes de la vida quotidianta: els cosmètics i higiene personal, la neteja de la casa, i l’allunyament dels insectes domèstics.
Esperem que aquest parèntesi en la nostra línia de treball siga del vostre agrat… i profit!
TALLER DE COSMÈTICS NATURALS
A partir d’ingredients naturals podem elaborar senzills productes per a la cura i la higiene corporal, evitant així l’exposició a substàncies perilloses contingudes en molts productes cosmètics del mercat, ja que aquestes substàncies poden perjudicar la nostra salut i la del medi ambient.
A escala industrial és possible l'eliminació i posterior substitució de substàncies tòxiques en els productes cosmètics. Podem exigir aquest canvi a les empreses especialitzades en aquest sector.
Tller de csméticos naturales
Protector labial de coco:
Ingredients: 50 grams de cera verge, 50 grams d'oli de coco i 5 grams d'oli d'ametles. Fon al “bany María” la cera i l'oli de coco, removent bé. Retira la barreja del foc i afegeix l'oli d'ametles, sense deixar de remoure
Sabó d'ametles:
Per a elaborar aquest sabó natural per a mans i cos, barreja bé dues cullerades d'ametles picades, dues cullerades de pols de caolí, mitja cullerada de cafè de bòrax i unes gotes d'oli d'ametles.
Netejador facial:
Prepara aquest senzill netejador amb una culleradeta de mel a la qual has d’afegir una mica de pols de germen de blat si tens la pell una mica tacada.
Mascaretes:
Per fer una masacareta necessitaràs argila roja o pols de caolí. S'afegeixen tres cullerades d'infusió de sàlvia o bardana. Afig una cullerada de iogurt natural i dues cullerades de farina de civada fina. Barreja-ho bé.
Xampú per a cabell gras i caspa:
Necessitaràs fer una barreja de quatre tipus d'olis vegetals: 2 cc. d'oli d'oliva, 1,5 cc. d'oli essencial de cedre, 2,5 cc. d'oli essencial de xiprer i 2 cc. d'oli essencial de ginebre. S’aplica directament.
TALLER DE NETEJA
Encara que són els sectors de la indústria i l'agricultura les principals fonts de contaminació química, molts de nosaltres contribuïm a aquest procés a través dels productes de neteja i pesticides domèstics que utilitzem. Molts d'ells són innecessaris o poden ser substituïts per productes naturals. Aquestes són algunes receptes que t'ajudaran a netejar la teva llar evitant que es compleixi un vell lema: Casa neta, planeta brut. Per netejar la nostra llar tan sols necessitem quatre ingredients: aigua, sabó pur, vinagre i bicarbonat.
Detergent per rentadores:
L'alternativa natural és el sabó ratllat. Pel que fa al suavitzant caldria preguntar-se si realment és necessari. Si malgrat tot decideixes comprar-lo, utilitza la dosi mínima (menys del que recomana el fabricant).
Manissetes:
Neteja-les amb un drap humit en vinagre i després amb un altre sec.
Sòls de fusta:
Aigua freda amb un raig de vinagre.
Insecticides de plantes d’interior.
Dilueix 30 grams de sabó blanc ratllat a un litre d'aigua i afig 250 ml. d’alcohol de cremar. Ruixa la barreja sobre les plantes, però no les deixes al sol després de l’aplicació.
Forn:
Neteja'l en calent amb aigua, sabó, suc de llima per desincrustar el greix i bicarbonat sòdic si cal rascar.
Rentavaixelles i sòls:
Dissoldre tres cullerades de sabó blanc ratllat en un litre d'aigua i afegir mitja tassa de
vinagre d'alcohol i el suc de una llima. Si has de rascar, tira una mica de bicarbonat sòdic.
Catifes i moquetes:
Amb aigua i una mica de vinagre, que a més ajuda a fixar els colors. Si tenen alguna taca s'empolvora una mica de bicarbonat sòdic abans d'aspirar.
Desinfectant de la llar:
Barreja 50-100 ml. d'oli d'eucaliptus en un litre d'aigua.
Netejavidres:
Neteja primer amb sabó pur i aigua, després amb una solució d'una part de vinagre amb quatre d'aigua.
Ambientador:
Dissol 5 ml. de bicarbonat sòdic en 500 ml. d'aigua calenta, afig 5 ml. de suc de llima.
Abrillantador de mobles:
Barreja 5 ml. d'oli de llima amb 250 ml. d'oli vegetal.
Electrodomèstics en general:
Solució amb bicarbonat sòdic en aigua o de vinagre en aigua.
PER TAL D’EVITAR CERTS INSECTES DOMÈSTICS...
Paneroles:
Tapa possibles entrades d'aquests insectes. Prepara petits paranys, com col·locar un tros
de creïlla crua dins d'una botella de llet i untar amb greix el coll interior d'entrada.
Mosques:
Usa tires de paper groc untades amb mel.
Formigues:
Localitza el lloc d'entrada i ruixa-ho amb suc de llima deixant la corfa de la llima cert temps. Aquests insectes també fugen del talc en pols, o el pebre de caiena.
Arnes (en castellà, “polillas”): Mantingues la teua roba neta, seca i ben ventilada. Pots utilitzar càmfora, present en moltes de les “boles antipolillas”. Una altra opció és col·locar en els armaris astelles de fusta de cedre o pebre negre. Un senzill parany consisteix a barrejar una part de melassa amb dues parts de vinagre en un petit contenidor. Neteja-ho regularment.
Caparres i puces de les mascotes:
Llava la teua mascota amb sabó i aigua calenta, asseca-la bé i ruixa-la amb una loció de romer. Per tal de preparar-la, bull en un quart de litre d’aigua mitja tassa de fulles de romer, fresques o seques. Espera 20 minuts, cola-ho i deixa refredar la solució a temperatura ambient. Aplica la loció sobre el cos de la teua mascota i deixa que s'asseque a l'aire (no l’asseques amb tovallola ja que arrossegaria part de la loció).
Fins ací, les receptes dels Ecogestos. En la propera publicació us oferirem més informació i consells com hem anat fent fins ara. Aprofitem aquestes línies per recordar-vos que aquest diumenge 27 de març es celebrarà la sisena edició del Troca’l, Fira d’Intercanvi de L’Alcúdia, organitzada per Trocalcúdia.
Per a fer-nos arribar els vostres suggeriments, podeu contactar a trocalcudia@gmail.com, i per consultar tota la informació, entreu al nostre bloc trocalcudia.blogspot.com.
Trocacúdia.
dimarts, 22 de març del 2011
ECOGESTOS - FEBRER
Per fi actualitzem el bloc! Després d'una temporadeta sense penjar els ecogestos, us oferim els ecogestos de febrer.
ECOGESTOS I EL REBOST
L’ús massiu de pesticides i fertilitzants químics en l’agricultura, la introducció de productes transgènics en la nostra dieta, la incorporació d’un llarg llistat d’additius químics als aliments, o el consum insostenible dels recursos pesquers, poden posar en perill la nostra salut i la del medi ambient. El grup Trocalcúdia és conscient d’aquestes problemàtiques, i per això dedicarem els Ecogestos de febrer a introduir certa informació al respecte: en definitiva els consells de consum versaran al voltant de l’agricultura ecològica i el consum responsable per poder garantir la seguretat alimentària.
CONSELLS PER A UN CONSUM RESPONSABLE DELS ALIMENTS
Els transgènics són organismes la informació genètica dels quals ha sigut manipulada, tot insertant, en determinats éssers vius, part de la informació genètica dels altres, a sovint espècies molt distintes, per tal de conferir-los una sèrie de propietats buscades. L’alliberament de transgènics al medi ambient suposa un risc per a la biodiversitat així com per a la salut. La contaminació genètica té efectes irreversibles i imprevisibles, així com nombroses conseqüències sobre els ecosistemes. Els riscos sanitaris, a llarg termini, dels transgènics presents en la nostra alimentació o en la dels animals dels quals ens alimentem, no s’estan avaluant i continuen sent desconeguts. A més a més, reforcen la dependència de la producció alimentària i dels éssers vius cap a algunes empreses multinacionals.
Aposta pel consum responsable del peix
Els productes de la pesca s’han convertit, en les darreres dècades, en aliments cada vegada més habituals a les taules de les nostres llars. L’augment del seu consum ha anat paral·lel als greus problemes de sobreexplotació de les zones de pesca a tot el món: els principals caladors estan baix mínims, el desenvolupament industrial ha sigut tan intens que ha provocat canvis en la pròpia composició biològica dels oceans. A més, els països del sud veuen com les flotes dels països rics acaben amb els seus recursos. En aquest context recomanem seguir quatre criteris bàsics:
- Aprofitar bé el pescat
- Rebutjar els immadurs
- Consumir peix provinent de zones properes
- Optar per peix capturat amb mètodes selectius
Tria aliments sense additius
Existeixen certs additius alimentaris, coneguts com “substàncies E” (lletra més un número oficial assignat per la Unió Europea) que s’afegeixen als aliments amb diferents finalitats.
Poden ser d’origen vegetal, però la majoria són substàncies químiques. Molts d’aquestos components, utilitzats per a l’elaboració i conservació del producte, són innecessaris: poden emmascarar la mala qualitat de determinats ingredients, i poden estar posant en risc la nostra salut. Fem un breu repàs d’aquestos additius:
- Colorants: “Milloren” l’aspecte de l’aliment després de la seua elaboració. Abarca els compresos entre E-100 fins a E-180.
- Conservants: Allarguen la vida de l’aliment. E-200 fins a E-289
- Antioxidants: Impedeixen que l’aliment es faça ranci, com és natural per l’efecte de l’aire, la llum i la calor. E-300 fins a E-322
- Correctors de l’acidesa: Regulen el PH dels productes. E-325 fins a E-363
- Espessants i gelificants: Augmenten la viscositat i formen un gel, respectivament. E-400 fins a E-440
- Emulsionants i estabilitzants. Homogeinitzen i estabilitzen el producte. E-442 fins a E-475.
- Potenciadors del sabor: Intensifiquen el sabor dels aliments. No és obligatori identificar el seu codi numèric.
- Edulcorants: Endolcen artificialment els aliments. Alguns sense codi numèric. En altres pot aparéixer la lletra H, no corresponent a l’assignació comunitària, sinò a l’espanyola.
- Aromatitzants: Afegeixen distints aromes. No és obligatori indicar el codi específic.
Opta per l’agricultura i ramaderia ecològica
L’agricultura i la ramaderia ecològica són un conjunt de tècniques l’objectiu de les quals és produir aliments amb el menor cost ambiental i sanitari possible. Aquest tipus de producció rebutja la utilització de tòxics, potència l’us de varietats i races locals, tendeix a reduir la dependència del petroli i no separa l’agricultura dels ecosistemes (agroecologia). Els aliments obtinguts són de màxima qualitat, ja que no estan contaminats per productes químics (pesticides i fertilitzants) ni per transgènics. Els productes ecològics estan identificats amb etiquetes: a més del distintiu europeu, a Espanya existeix un logotip comú per a totes les comunitats autònomes. Es poden trobar al mercat local o a grans superfícies, així com a botigues especialitzades. Una altra opció és l’associació de diversos consumidors (per exemple a través de cooperatives de consum) que fan les comandes directament a l’agricultor.
Aposta per un consum proteic més racional
En gran part dels casos suposarà menjar menys carn, llet o ous, i més cereals i llegums. Al marge dels problemes de salut, un excés en el consum de proteïna animal, en un planeta amb recursos limitats, resulta un gran malbaratament. Malbaratem les proteïnes disponibles perquè transformem les proteïnes vegetals en animals: de forma global, el 40% de la producció mundial de gra es destina a alimentar ramat. La producció industrial d’un quilogram de bistec de boví requereix 5 quilograms de gra i l’equivalent energètic de 9 litres de benzina, i això sense tindre en compte la consegüent erosió del sòl, el consum d’aigua, la difusió de plaguicides i fertilitzants, l’esgotament de les aigües subterrànies i les emissions de metà (gas d’efecte hivernacle). En termes generals, la nutrició basada en la carn requereix 20 vegades més terra i 14 vegades més aigua que una dieta basada en vegetals. Buscar l’equilibri en la nostra dieta hauria de ser un objectiu per tal de fer un consum sostenible dels recursos.
Guia roja i verda de Greenpeace
Donada l’escassa o nul·la informació que els fabricants proporcionen als consumidors respecte a la possible presència de transgènics en l’elaboració dels productes alimentaris, Greenpeace ha elaborat un guia amb un llistat roig, on apareixen tots aquells productes els fabricants dels quals no garantitzen absència de soja o dacsa transgèniques; i amb un llistat verd, on trobareu tots aquells productes per als quals els fabricants no utilitzen soja ni dacsa transgènics. Aquesta guia va actualitzant-se periòdicament, i pots consultar-la a www.greenpeace.es . A aquesta mateixa adreça web podreu descarregar-vos una guia d’ús responsable de pescat.
Altres lectures recomanades:
CONVIVINT AMB TRANSGÈNICS, de David Bueno i Torrens (Editorial Ube/Omniscellula)
EL HAMBRE EN EL MUNDO Y LOS ALIMENTOS TRANSGÉNICOS, de Antón Novás (Editorial Los libros de la catarata)
TRANSGÉNICOS. INGENIERÍA GENÉTICA, ALIMENTOS Y NUESTRO MEDIO AMBIENTE, de Luke Anderson (Editorial Gaia Proyecto 2050)
Per a la redacció d’aquest article, Trocalcúdia s’ha basat en informació extreta de www.greenpeace.es. Si vols que tractem algun tema concret sobre el consum responsable, o si tens cap dubte o suggeriment, pots enviar-nos un missatge a trocalcudia@gmail.com, o entrar al nostre bloc: trocalcudia.blogspot.com
Trocalcúdia.
dimarts, 1 de març del 2011
TROCA'L DE PRIMAVERA!!!
Amb la primavera, torna el TROCA'L
El proper diumenge 27 de març, amb motiu de l'equinocci de primavera, es celebrarà la sisena edició del TROCA'L, Fira d'intercanvi de l'Alcúdia.
Després de cinc edicions, TROCA’L pren força i ens anima a començar amb molt bon peu la primavera: és l’ocasió de buidar calaixeres, armaris i prestatgeries d’eixes peces de roba que fa temps que ja no et poses, d’eixes joguines amb qui ja ningú juga a casa, aquells cd de música que fa anys que ja no escoltes... en definitiva, d’aquells objectes que ja no fas servir. Pensa que solament ocupen espai, i que ja no val la pena guardar-los “per si de cas”; sigam realistes: poques vegades rescatem eixos objectes oblidats.
El mecanisme del Troca’l és molt senzill: portes els teus objectes, i els exposes a una de les taules que l’organització t’assignarà. A partir d’aqueix moment, podràs començar a intercanviar els teus objectes amb els d’altres participants. Si creus que no val la pena usar una taula perquè no portes massa coses, no passa res: pots passejar-te per les taules, i oferir allò que portes a canvi d’algun objecte que t’interesse.
El millor consell serà que t’apropes i faces un aguaitonet: així veuràs el funcionament en directe, i podràs aprofitar per xarrar amb uns i altres mentre et fas un te, un got de xocolata, o menges unes pastetes (de bades, clar!), ja que el Troca’l s’ha convertit en un punt de trobada per a persones preocupades pel model de societat de consum en què estem immersos, i que pensen que una altra manera de consumir és possible: fomentant l’estalvi econòmic i el respecte amb el medi ambient.
Ja ho saps: diumenge 27 de març, de 12:00h a 14:00h, t’esperem al Parc del Patinatge, per a que participes amb els teus objectes, o simplement per a passejar-te i veure com funciona. Et sorprendrà!
divendres, 4 de febrer del 2011
ECOGESTOS - GENER
L’AIGUA: UN BÉ ESCÀS
Segons Nacions Unides, 1.100 milions de persones careixen de les instal·lacions necessàries per abastir-se d’aigua, i 2.400 milions no tenen accés a sistemes de sanejament. Mentre tant, als llocs on l’accés a l’aigua està garantit, com al nostre territori, l’aigua es un recurs que es malbarata.
Això si, actualment s’estàn realitzant dissenys urbans sostenibles amb l’aigua de pluja, que permeten, prèvia depuració, la seua recollida en dipòsits soterranis que fan que posteriorment puga ser utilitzada per al reg, ruixat de carrers, i per tal de reomplir els aqüífers de la zona. Altra de les solucions possibles és la instal·lació de sistemes de reutilització d’aigües grises en vivendes. Aquestes aigües procedens de dutxes, rentadores i lavabos poden reduir la despesa entre un 35-45% del consum habitual. A més, a més, l’estalvi contribueix a la reducció del tractament de les aigües residuals.
Per tot això, des de Trocalcúdia ens sembla que el tema de l’aigua és dels més importants a l’hora d’aconseguir que casa nostra siga, cada dia, més sostenible i respectuosa amb l’entorn. I tot i que es podria fer un recull de les darreres innovacions tecnològiques, ens aconformarem en donar consells pràctics i senzills que ajudaran a aconseguir una reducció del nostre consum d’aigua. Esteu disposades a seguir-los?
CONSELLS PER A L’ESTALVI ENERGÈTIC I DE L’AIGUA A LA NOSTRA LLAR
La generació d’aigua calenta per a la higiene (aigua calenta sanitària)
El consum d’energia en la neteja (de les coses o del nostre cos) depèn del consum racional d’aigua i de calor. Els sistemes d’escalfament d’aigua actuals són de dos tipus: escalfament instantani (escalfador de gas que es pot combinar també per a calefacció) o escalfament d’acumulació (que pot ser de gas per a instal·lacions comunitàries, o de termos elèctrics individuals). Decidir-se per un o l’altre depèn de la reflexió personal sobre les vostres necessitats d’aigua calenta al llarg del dia (en diferents moments, de manera continuada o concentrada) i, de vegades, de l’estructura general de l’edifici (en el cas d’escalfadors comunitaris). A continuació vos presentem una sèrie d’apunts per ajudar-vos a decidir:
Els sistemes d’escalfament instantani (escalfadors) no són aconsellables en habitatges amb més d’un lavabo (o cambra de bany). Impliquen un malbaratament d’energia innecessari per raó dels canvis de cabal i de l’escalfament de les canonades de llarg recorregut.
Cal regular la temperatura de l’escalfador a uns 41 o 42 graus. És més que suficient per a la higiene i per calfar les canonades. Eviteu baixar la temperatura excessiva de l’aigua calenta barrejant-la amb aigua freda.
Els acumuladors d’aigua calenta són més indicats per a consums puntuals. En el cas dels sistemes elèctrics és aconsellable disposar d’un rellotge de connexió que es pugui programar ajustant-lo a l’horari d’ús.
En general, els sistemes d'acumulació són més recomanables des del punt de vista energètic que els d'escalfament instantani. El sistema més eficient i econòmic seria el d’un acumulador d’aigua calenta escalfat per gas, amb retorn i programable, encara que exigeix disposar d’un espai suplementari d’instal·lació.
Si es disposa d’espai cal recordar sempre que el sistema més eficient energèticament i més respectuós amb el medi ambient és el de panells d’energia solar tèrmica, que es comercialitzen en versions molt adaptades a diversos usos.
Consum d’aigua i consum d’energia: dues coses que tenen molt a veure
- No compreu botelles d’aigua envasada: els impactes de la indústria d’aigües envasades sobre els ecosistemes i el seu paper en el consum d’energia són molt elevats. Cal tenir a casa un sistema de depuració i millora del subministrament d’aigua de boca (destinada a la beguda o a la cuina) amb carbó actiu que ens permeti una garantia de les seves qualitats físiques i químiques. N’hi ha diversos al mercat en formes de gerros amb filtre o aparells connectats directament a l’aixeta.
- No deixeu cap aixeta oberta sense necessitat, ja que bombejar l’aigua fins a la vivenda requereix el consum de molta energia. Tanqueu l’aixeta mentre s’ensaboneu, ompliu la pila amb aigua quan s’afaiteu, useu un got d’aigua quen es raspalleu les dents… també quan escureu a mà podeu omplir la pila d’aigua.
- Cal instal·lar airejadors (difusors d’aigua) a totes les aixetes per reduir el consum (amb ells augmenta la pressió i necessitareu molta menys aigua per dutxar-vos, escurar…). I aixetes de monocomandament per la facilitat d’ús i l’estalvi que representen.
- No obrir l’aixeta d’aigua calenta per a poc de temps, ja que no arriba a donar aigua calenta i, a més, consumeix energia.
- Cal dutxar-se en comptes de banyar-se; estalvia energia i aigua, ja que un bany pot suposar el consum de 100 litres d’aigua, mentre que amb una dutxa es consumeixen uns 30 litres..
- Cal afaitar-se evitant un consum d’aigua calenta elevat o d’aigua freda per rentar la maquineta. En aquest cas és més econòmic usar una afaitadora elèctrica.
- Instal·leu un botó d’interrupció de descàrrega en el vàter. També podeu posar-ne un de doble descàrrega (parcial o total). Si no podeu, almenys gradueu l’angle de la vara del flotador per controlar la quantitat d’aigua que ompli la cisterna.
- Repareu les pèrdues de les aixetes i gotejos. Una gota per segon, suposa 30 litres al dia.
- Quan escolliu un electrodomèstic, informeu-vos sobre el consum d’aigua, ja que existeixen importants diferències entre uns models i altres. Per exemple, hi ha marques de rentadores i rentaplats que incorporen sistemes per tal de reduir el consum d’aigua (com rentadores que gasten menys de 71 litres d’aigua per bugada).
- Eviteu llençar pels desaigües res que no siga aigua: les restes orgàniques com ara olis i altres residus, contaminen els nostres rius i dificulten el treball de les depuradores. No useu el vàter com una paperera: malbaratareu uns 10 litres d’aigua.
- No descongeleu els aliments sota l’aixeta: és millor treure’ls del congelador el dia anterior i col·locar-los en la nevera; així consumireu menys aigua i energia, i respectareu la cadena de fred.
- Renteu el cotxe amb un poal d’aigua, ja que consumireu uns 60 litres d’aigua, front els 500 que suposa llavar-lo amb mànega.
- Consumiu productes reciclats i reciclables: així estalviem aigua i altres recursos, disminueixen la contaminació i els residus. Per exemple, per tal de fabricar una tona de paper verge es necessiten 115.000 litres d’aigua, mentre que en el cas del paper reciclat, es necessiten uns 16.000 ( un 89% menys!)
- Demaneu al vostre ajuntament i administració territorial que pose en marxa polítiques d’estalvi i reaprofitament de l’aigua, i difon aquesta informació entre familiars i amistats.
Per a més informació, podeu entrar a:
(inclou una secció molt completa de consells d’estalvi d’aigua)
www.xarxadelaiguaclara.org i xuquerviu.blogspot.com
(sobre els nostres rius i polítiques de protecció de l’aigua)
Trocalcúdia.
diumenge, 30 de gener del 2011
Ja tenim la samarreta del Troca'l!
diumenge, 23 de gener del 2011
ECOGESTOS - DESEMBRE
Abans de deixar-vos amb els consells d’estalvi, volem recordar-vos que cada tres mesos, i aprofitant el canvi d’estació, el nostre grup organitza el Troca’l: Fira d’Intercanvi de l’Alcúdia. Un espai on poder compartir, intercanviar i reutilitzar aquelles coses que ja no fem servir. Durant dues hores, ens reunim al Parc del Patinatge i acordem l’ntercanvi d’objectes que ja no fem servir. La darrera edició va ser el Troca’l d’hivern, el passat diumenge 19 de desembre (del qual vos mostrem unes imatges) i la propera serà el Troca’l de primavera en març, a la qual esteu totes i tots convidats: us esperem, així que aneu preparant-vos…
Trocalcúdia també vol aprofitar aquestes línies, per felicitar aquestes dates tan assenyalades a totes les lectores dels ecogestos i amics i amigues del Troca’l. Esperem que aquest any que arriba, ho faça de la manera més respectuosa amb el nostre medi ambient: per això, fem una crida especialment durant aquestes dues setmanes, al consum responsable, a fer un us conscient de l’energia, valorar si, per exemple, es precís que els llums es queden encesos tota la nit, o si la calefacció ha d’estar en marxa les 24 hores sense interrupció, o embolicar els diversos regals d’una persona en un únic paper.. Si ho valoreu, i actueu conseqüentment, és molt probable que aquestos nadals es sentiu més satisfets amb vosaltres mateixos, i eixe, podrà ser un dels millors propòsits per al nou any.
CONSELLS PER A L’EFICIÈNCIA I ESTALVI ENERGÈTIC A LA NOSTRA LLAR
ELS GRANS ELECTRODOMÈSTICS
Rentadora: Després del frigorífic és l’electrodomèstic que consumeix més energia. El 90 % del seu consum és per escalfar aigua en els programes de rentada en calent. Per això, cal fer servir sempre que siga possible els programes d’aigua freda i omplir-la totalment però no sobrecarregar-la. A més, cal mantenir els filtres nets i no fer servir massa detergent (i sempre dels que no continguen fosfats). Si en compreu una nova, penseu que l’eficiència la dóna el consum mínim d’energia i d’aigua (mireu l’etiquetatge). Tingueu en compte la mida i la possibilitat d’una doble entrada d’aigua (freda/calenta) d’acord amb el vostre sistema de subministrament d’aigua calenta sanitària.
Assecadora: És un electrodomèstic aliè a la nostra cultura, ja que disposem de prou hores de sol i vent continu. Si la teniu, feu-la servir el mínim: el sol i
l’aire són la millor manera d’assecar la roba. Si l’heu de fer servir centrifugueu al màxim a la rentadora (la centrifugació consumeix molta menys energia), manteniu els filtres ben nets i procureu que tinga una bona circulació d’aire. Si en compreu una nova, recordeu que la de gas és millor que l’elèctrica i la seua eficiència ve donada pel mínim consum d’energia (etiquetatge d’eficiència). Cal que tinga un detector automàtic per indicar quan està seca la roba.
Rentaplats: El 90% del seu consum energètic prové de l’escalfament de l’aigua. Cal evitar els programes d’alta temperatura (rentant prèviament la
vaixella amb el mínim d’aigua freda abans d’introduir-la) i utilitzar-los només quan estigen plens. El detergent ha de ser el just. No s’ha de situar el rentaplats a prop del refrigerador o el congelador. No s’ha de fer servir el programa d’assecatge i cal deixar-los oberts perquè es seque la vaixella amb l’aire . Cal mantenir els filtres nets i no superposar les peces per rentar, perquè aleshores necessitaran una segona rentada. Si heu de comprar un de nou, tingueu en compte que l’eficiència la dóna el mínim consum d’energia (mireu l’etiquetatge). Mireu que la seua mesura s’ajuste a les vostres necessitats (com més gran, més consumeix). Mireu la possibilitat que tinga una doble entrada d’aigua calenta i, sobretot, pregunteu-vos si és necessari si sou poques persones.
Frigorífic: No s’ha de deixar obert de manera innecessària. Cal instal•lar-lo lluny dels focus de calor de la cuina o de la casa, mantenir neta la part del darrere, facilitar la seua ventilació pel darrere (5 cm fins a la paret) i controlar l’estanqueïtat de les juntes (que la goma de la porta ajusta bé). Descongelar els aliments dins de la nevera significa estalviar energia.
La temperatura ideal és de 3 a 5ºC (cada grau de refredament implica un increment del 5 % en el consum d’energia). No s’han d’introduir coses calentes i cal tapar els recipients que continguen líquids. Cal dur el frigorífic vell a l’ecoparc, per a la recollida de gasos refrigerants (CFC, HCFC o HFC) que fan malbé la capa d’ozó o incrementen l’efecte hivernacle. Cal adquirir-los d’alta eficiència. Si heu de comprar un de nou, tingueu en compte que l’eficiència la dóna el mínim consum d’energia (vegeu l’etiquetatge d’eficiència), que el seu volum s’ajuste a les vostres necessitats de capacitat, que no porte CFC (que siga de tecnologia Greenfreeze), que tinga descongelació automàtica i que porte integrat el congelador.
Congelador: La temperatura ideal per mantenir és de -15ºC. Cal descongelar- lo quan la capa de glaç arribe als 5 mm. A partir d’ací, s’incrementa el consum i disminueix el rendiment.
Forn: El forn més eficient i econòmic és el de gas. La seua única funció ha de ser la de cuinar (no s’ha de fer servir per descongelar, escalfar, etc., ja que
consumeix molta energia) aprofitant al màxim la seua capacitat. Sempre ha d’estar perfectament tancat quan funciona i s’han de reduir al mínim les obertures de la porta per al seguiment de la cocció (la temperatura interior pot baixar entre 25 i 50 graus cada vegada que s’obri). Es pot parar abans de finalitzar la cocció per aprofitar la calor residual (alguns models porten incorporada aquesta funció de manera automàtica). Cal una revisió constant de les juntes i de la integritat dels vidres. Si en compreu un de nou, cal que porte doble vidre.
Cuina: La millor és la de gas. Cal mantenir-la ben neta, especialment els cremadors, que han de ser de bona qualitat. La flama ha de ser blava i uniforme, no ha de sobreeixir del fons dels recipients i s’ha de reduir de potència quan comence l’ebullició. Cal evitar els corrents d’aire, ja que refreden els recipients i augmenten el consum. Acostumeu-vos a parar els focs uns moments abans de la cocció per aprofitar la calor residual. Si teniu una cuina de plaques, assegureu-vos que els recipients que feu servir són de fons gruixut i pla i que s’adapten totalment a la placa. Podeu desconnectar la placa uns deu minuts abans d’acabar la cocció, ja que manté la calor. El
rendiment és òptim quan la placa està ben neta. Si heu de comprar una nova, la millor opció és la de vitroceràmica de gas.
En l’ús de la cuina hi ha tres principis d’estalvi bàsics: fer servir l’olla de pressió tant com siga possible, cuinar al vapor i amb l’aigua justa per a la cocció i mantenir tapades olles, cassoles o paelles mentre es fan servir (estalvien entre el 20 i el 30 % de l’energia necessària). Les olles, les cassoles i els diversos estris de cuinar han de ser de tapa gruixuda (conserven el calor i ajuden a estalviar energia) i les paelles han de ser de ferro colat, per la mateixa raó i per la vostra salut.
Feliç 2011
Trocalcúdia
ECOGESTOS - NOVEMBRE
Ja és el tercer article per a ECOGESTOS, la amb consells ecològics, que continuarem penjant també ací, al nostre bloc.
ECOGESTOS
Què necessitem, l’energia o els serveis que l’energia ens dóna?
La resposta és evident: no necessitem quilowatts; necessitem llum, escalfor a l’hivern, refrigeració a l’estiu, capacitat de desplaçament, escalfor per cuinar; necessitem informació i coneixements, poder llegir, equips de música per escoltar i aparells per veure imatges. Tot això representa serveis finals que, si bé estan relacionats amb el consum d’energia, no ens obliguen a consumir unes formes determinades (per exemple, la nuclear), ni unes quantitats sempre creixents.
Hem de reflexionar sobre la qüestió de fons: benestar no significa un consum energètic cada vegada més elevat, sinó disposar dels serveis necessaris en el moment adequat. La clau per a una bona qualitat de vida és tenir el màxim de serveis finals amb el mínim consum d’energia. És a dir, un màxim d’eficiència amb un mínim d’impactes.
Per a això, des de Trocalcúdia seguim aproximant informació sobre consum responsable des dels fulls d’aquest diari, per tal que l’Alcúdia esdevinga una població energèticament sostenible. En aquesta ocasió, us parlarem d’un altre element de les llars que ens fan consumir energia elèctrica: els aparells electrònics.
CONSELLS PER A L’EFICIÈNCIA I ESTALVI ENERGÈTIC A LA NOSTRA LLAR.
ELS APARELLS ELECTRÒNICS
Música, TV, vídeo, DVD: estudieu la potència de so i el consum de l’aparell per veure si s’adapta a les vostres necessitats o les supera abans de comprar-lo. En cas que tinga memòria per guardar emissores o programes, assegureu-vos que pot mantenir-les guardades sense que haja d'estar en «permanent» (en repòs però encesos, stand by o funcionament en buit). Una vegada el tingueu a casa, el principi bàsic és no deixar-lo funcionant si no s’està prestant atenció a la música o a les imatges. Cal apagar sempre els aparells amb l’interruptor (no amb el comandament a distància) per evitar que queden en «permanent». Els equips moderns consumeixen menys energia que els antics.
Piles: les piles generen un triple impacte: la seua fabricació i els residus que provoca, l’energia destinada al seu transport i la gestió dels milions i milions de piles gastades, moltes de les quals contenen productes molt tòxics. Si no hi ha més remei, cal comprar piles que es puguen recarregar (amb un carregador de piles solar o connectat al corrent elèctric). Són molt més cares quan les paguem, però molt més econòmiques si calculem a mitjà i llarg termini. La relació entre l’energia que ens dóna una pila i la que s’ha gastat en fabricar-la, transportar-la i emmagatzemar-la és tan irracional que l’ús de
piles hauria d’estar restringit a condicions d’absoluta necessitat. L’alternativa a l’ús de piles és usar, a l’aire lliure, plafons portàtils d’energia solar fotovoltaica.
Ordinador: els portàtils són més cars però més eficients. De tota manera, en tots els models cal programar l’estalvi d’energia del monitor (és el perifèric el que més consumeix) o apagar-lo directament si l’ordinador ha de treballar una llarga estona de manera autònoma.
Impressores: una impressora làser consumeix molta més energia que la de gotes de tinta que, per la seua banda, dóna una qualitat gairebé equivalent. Només cal una impressió amb làser en cas de treballs en què la precisió sigai imprescindible.
ELS XICOTETS ELECTRODOMÈSTICS
Assecador de cabells: encara que semble un electrodomèstic insignificant, la seua potència energètica fa necessari controlar el seu ús.
Batedora: la de vas ofereix les prestacions més completes i estalvia més que altres xicotets electrodomèstics.
Torradora: preferentment la de tipus tancat per evitar la dispersió de calor.
Planxa: la de vapor estalvia temps i, per tant, energia. No la useu per a una sola peça.
Microones: pot ser un bon complement per cuinar; l’elevat consum energètic queda compensat per la reducció del temps d’ús.
Fins ací les recomanacions que us fem aquest mes per aconseguir un estalvi energètic i econòmic a les nostres llars. En properes ocasions, tractarem els grans electrodomèstics (que consumeixen gran part de l’energia de les nostres cases), i altres temes que afecten el nostre dia a dia. Així, tractarem de cuidar el nostre entorn, i les nostres butxaques. Si voleu fer-nos arribar la vostra manera d’estalviar energia, o els vostres ecogestos, feu-nos-els arribar a trocalcudia@gmail.com, i els publicarem al diari.
Trocalcúdia.
ACTUALITZACIONS
És cert que fa temps que no actualitzem el bloc... aprofitem aquesta ocasió per afegir una sèrie d'entrades que hauriem d'haver penjat durant els mesos de novembre i desembre... i d'aquest gener.
Esperem que disculpeu aquest desordre temporal, i que no deixeu de visitar el Troca'l.
Gràcies a tothom, i feliç any nou!!!