dimecres, 6 d’abril del 2011

ECOGESTOS - MARÇ

LES RECEPTES DELS ECOGESTOS

Aquest mes de març acaba ja amb l’entrada de la primavera. Els equinoccis són èpoques de renovació i canvis, i per això, Ecogestos també canviarà el seu format en aquesta edició.

Des de Trocalcúdia hem pensat que sis mesos d’informació i consells sobre estalvi energètic i de consum a la llar mereixen un xicotet parèntesi. Per això, us hem preparat una sèrie de receptes cassolanes que us ajudaran en tres aspectes de la vida quotidianta: els cosmètics i higiene personal, la neteja de la casa, i l’allunyament dels insectes domèstics.

Esperem que aquest parèntesi en la nostra línia de treball siga del vostre agrat… i profit!

TALLER DE COSMÈTICS NATURALS

A partir d’ingredients naturals podem elaborar senzills productes per a la cura i la higiene corporal, evitant així l’exposició a substàncies perilloses contingudes en molts productes cosmètics del mercat, ja que aquestes substàncies poden perjudicar la nostra salut i la del medi ambient.
A escala industrial és possible l'eliminació i posterior substitució de substàncies tòxiques en els productes cosmètics. Podem exigir aquest canvi a les empreses especialitzades en aquest sector.


Tller de csméticos naturales

Protector labial de coco:
Ingredients: 50 grams de cera verge, 50 grams d'oli de coco i 5 grams d'oli d'ametles. Fon al “bany María” la cera i l'oli de coco, removent bé. Retira la barreja del foc i afegeix l'oli d'ametles, sense deixar de remoure

Sabó d'ametles:
Per a elaborar aquest sabó natural per a mans i cos, barreja bé dues cullerades d'ametles picades, dues cullerades de pols de caolí, mitja cullerada de cafè de bòrax i unes gotes d'oli d'ametles.

Netejador facial:
Prepara aquest senzill netejador amb una culleradeta de mel a la qual has d’afegir una mica de pols de germen de blat si tens la pell una mica tacada.

Mascaretes:
Per fer una masacareta necessitaràs argila roja o pols de caolí. S'afegeixen tres cullerades d'infusió de sàlvia o bardana. Afig una cullerada de iogurt natural i dues cullerades de farina de civada fina. Barreja-ho bé.


Xampú per a cabell gras i caspa:
Necessitaràs fer una barreja de quatre tipus d'olis vegetals: 2 cc. d'oli d'oliva, 1,5 cc. d'oli essencial de cedre, 2,5 cc. d'oli essencial de xiprer i 2 cc. d'oli essencial de ginebre. S’aplica directament.


TALLER DE NETEJA

Encara que són els sectors de la indústria i l'agricultura les principals fonts de contaminació química, molts de nosaltres contribuïm a aquest procés a través dels productes de neteja i pesticides domèstics que utilitzem. Molts d'ells són innecessaris o poden ser substituïts per productes naturals. Aquestes són algunes receptes que t'ajudaran a netejar la teva llar evitant que es compleixi un vell lema: Casa neta, planeta brut. Per netejar la nostra llar tan sols necessitem quatre ingredients: aigua, sabó pur, vinagre i bicarbonat.

Detergent per rentadores:
L'alternativa natural és el sabó ratllat. Pel que fa al suavitzant caldria preguntar-se si realment és necessari. Si malgrat tot decideixes comprar-lo, utilitza la dosi mínima (menys del que recomana el fabricant).

Manissetes:
Neteja-les amb un drap humit en vinagre i després amb un altre sec.

Sòls de fusta:
Aigua freda amb un raig de vinagre.

Insecticides de plantes d’interior.
Dilueix 30 grams de sabó blanc ratllat a un litre d'aigua i afig 250 ml. d’alcohol de cremar. Ruixa la barreja sobre les plantes, però no les deixes al sol després de l’aplicació.

Forn:
Neteja'l en calent amb aigua, sabó, suc de llima per desincrustar el greix i bicarbonat sòdic si cal rascar.

Rentavaixelles i sòls:
Dissoldre tres cullerades de sabó blanc ratllat en un litre d'aigua i afegir mitja tassa de
vinagre d'alcohol i el suc de una llima. Si has de rascar, tira una mica de bicarbonat sòdic.

Catifes i moquetes:
Amb aigua i una mica de vinagre, que a més ajuda a fixar els colors. Si tenen alguna taca s'empolvora una mica de bicarbonat sòdic abans d'aspirar.

Desinfectant de la llar:
Barreja 50-100 ml. d'oli d'eucaliptus en un litre d'aigua.

Netejavidres:
Neteja primer amb sabó pur i aigua, després amb una solució d'una part de vinagre amb quatre d'aigua.

Ambientador:
Dissol 5 ml. de bicarbonat sòdic en 500 ml. d'aigua calenta, afig 5 ml. de suc de llima.

Abrillantador de mobles:
Barreja 5 ml. d'oli de llima amb 250 ml. d'oli vegetal.

Electrodomèstics en general:
Solució amb bicarbonat sòdic en aigua o de vinagre en aigua.

PER TAL D’EVITAR CERTS INSECTES DOMÈSTICS...

Paneroles:
Tapa possibles entrades d'aquests insectes. Prepara petits paranys, com col·locar un tros
de creïlla crua dins d'una botella de llet i untar amb greix el coll interior d'entrada.

Mosques:
Usa tires de paper groc untades amb mel.

Formigues:
Localitza el lloc d'entrada i ruixa-ho amb suc de llima deixant la corfa de la llima cert temps. Aquests insectes també fugen del talc en pols, o el pebre de caiena.

Arnes (en castellà, “polillas”): Mantingues la teua roba neta, seca i ben ventilada. Pots utilitzar càmfora, present en moltes de les “boles antipolillas”. Una altra opció és col·locar en els armaris astelles de fusta de cedre o pebre negre. Un senzill parany consisteix a barrejar una part de melassa amb dues parts de vinagre en un petit contenidor. Neteja-ho regularment.

Caparres i puces de les mascotes:
Llava la teua mascota amb sabó i aigua calenta, asseca-la bé i ruixa-la amb una loció de romer. Per tal de preparar-la, bull en un quart de litre d’aigua mitja tassa de fulles de romer, fresques o seques. Espera 20 minuts, cola-ho i deixa refredar la solució a temperatura ambient. Aplica la loció sobre el cos de la teua mascota i deixa que s'asseque a l'aire (no l’asseques amb tovallola ja que arrossegaria part de la loció).

Fins ací, les receptes dels Ecogestos. En la propera publicació us oferirem més informació i consells com hem anat fent fins ara. Aprofitem aquestes línies per recordar-vos que aquest diumenge 27 de març es celebrarà la sisena edició del Troca’l, Fira d’Intercanvi de L’Alcúdia, organitzada per Trocalcúdia.

Per a fer-nos arribar els vostres suggeriments, podeu contactar a trocalcudia@gmail.com, i per consultar tota la informació, entreu al nostre bloc trocalcudia.blogspot.com.

Trocacúdia.

2 comentaris:

  1. Els vostres consells són interessants. Ho he provat quasi tot i no hi ha falla. Feu un gran be a tots i a la Mare Terra.
    Salutacions
    Wendyvoladora

    ResponElimina
  2. Gràcies Wendyvoladora!
    Ens alegrem que t'hagen funcionat: poquet a poquet, anirem canviant les coses. Ànim i endavant!

    ResponElimina