diumenge, 23 de gener del 2011

ECOGESTOS - NOVEMBRE

Ací teniu l'article que Trocalcúdia va publicar al Diari 752 de l'Alcúdia, en l'edició de novembre
Ja és el tercer article per a ECOGESTOS, la amb consells ecològics, que continuarem penjant també ací, al nostre bloc.

ECOGESTOS
Què necessitem, l’energia o els serveis que l’energia ens dóna?

La resposta és evident: no necessitem quilowatts; necessitem llum, escalfor a l’hivern, refrigeració a l’estiu, capacitat de desplaçament, escalfor per cuinar; necessitem informació i coneixements, poder llegir, equips de música per escoltar i aparells per veure imatges. Tot això representa serveis finals que, si bé estan relacionats amb el consum d’energia, no ens obliguen a consumir unes formes determinades (per exemple, la nuclear), ni unes quantitats sempre creixents.
Hem de reflexionar sobre la qüestió de fons: benestar no significa un consum energètic cada vegada més elevat, sinó disposar dels serveis necessaris en el moment adequat. La clau per a una bona qualitat de vida és tenir el màxim de serveis finals amb el mínim consum d’energia. És a dir, un màxim d’eficiència amb un mínim d’impactes.
Per a això, des de Trocalcúdia seguim aproximant informació sobre consum responsable des dels fulls d’aquest diari, per tal que l’Alcúdia esdevinga una població energèticament sostenible. En aquesta ocasió, us parlarem d’un altre element de les llars que ens fan consumir energia elèctrica: els aparells electrònics.

CONSELLS PER A L’EFICIÈNCIA I ESTALVI ENERGÈTIC A LA NOSTRA LLAR.

ELS APARELLS ELECTRÒNICS

Música, TV, vídeo, DVD: estudieu la potència de so i el consum de l’aparell per veure si s’adapta a les vostres necessitats o les supera abans de comprar-lo. En cas que tinga memòria per guardar emissores o programes, assegureu-vos que pot mantenir-les guardades sense que haja d'estar en «permanent» (en repòs però encesos, stand by o funcionament en buit). Una vegada el tingueu a casa, el principi bàsic és no deixar-lo funcionant si no s’està prestant atenció a la música o a les imatges. Cal apagar sempre els aparells amb l’interruptor (no amb el comandament a distància) per evitar que queden en «permanent». Els equips moderns consumeixen menys energia que els antics.

Piles: les piles generen un triple impacte: la seua fabricació i els residus que provoca, l’energia destinada al seu transport i la gestió dels milions i milions de piles gastades, moltes de les quals contenen productes molt tòxics. Si no hi ha més remei, cal comprar piles que es puguen recarregar (amb un carregador de piles solar o connectat al corrent elèctric). Són molt més cares quan les paguem, però molt més econòmiques si calculem a mitjà i llarg termini. La relació entre l’energia que ens dóna una pila i la que s’ha gastat en fabricar-la, transportar-la i emmagatzemar-la és tan irracional que l’ús de
piles hauria d’estar restringit a condicions d’absoluta necessitat. L’alternativa a l’ús de piles és usar, a l’aire lliure, plafons portàtils d’energia solar fotovoltaica.

Ordinador: els portàtils són més cars però més eficients. De tota manera, en tots els models cal programar l’estalvi d’energia del monitor (és el perifèric el que més consumeix) o apagar-lo directament si l’ordinador ha de treballar una llarga estona de manera autònoma.

Impressores: una impressora làser consumeix molta més energia que la de gotes de tinta que, per la seua banda, dóna una qualitat gairebé equivalent. Només cal una impressió amb làser en cas de treballs en què la precisió sigai imprescindible.

ELS XICOTETS ELECTRODOMÈSTICS

Assecador de cabells: encara que semble un electrodomèstic insignificant, la seua potència energètica fa necessari controlar el seu ús.

Batedora: la de vas ofereix les prestacions més completes i estalvia més que altres xicotets electrodomèstics.

Torradora: preferentment la de tipus tancat per evitar la dispersió de calor.

Planxa: la de vapor estalvia temps i, per tant, energia. No la useu per a una sola peça.

Microones: pot ser un bon complement per cuinar; l’elevat consum energètic queda compensat per la reducció del temps d’ús.

Fins ací les recomanacions que us fem aquest mes per aconseguir un estalvi energètic i econòmic a les nostres llars. En properes ocasions, tractarem els grans electrodomèstics (que consumeixen gran part de l’energia de les nostres cases), i altres temes que afecten el nostre dia a dia. Així, tractarem de cuidar el nostre entorn, i les nostres butxaques. Si voleu fer-nos arribar la vostra manera d’estalviar energia, o els vostres ecogestos, feu-nos-els arribar a trocalcudia@gmail.com, i els publicarem al diari.

Trocalcúdia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada