diumenge, 23 de gener del 2011

ECOGESTOS - DESEMBRE

Al darrer article d’Ecogestos, des de Trocalcúdia ens vam dedicar als aparells electrònics i als xicotets electrodomèstis. Seguint aquest fil en aquesta ocasió volem seguir parlant amb els germans majors d’aquestos aparells: els grans electrodomèstics. Ens semblen unes dates molt adequades per tractar aquest tema, ja que amb l’entrada del nou any, solem plantejar-nos la renovació de part dels nostres béns domèstics, i aprofitant les properes rebaixes de gener, així com els possibles regals nadalencs, molts de vosaltres agraireu aquesta resumida informació que us pot ser útil en el moment de decidir-vos cap a un producte o un altre.

Abans de deixar-vos amb els consells d’estalvi, volem recordar-vos que cada tres mesos, i aprofitant el canvi d’estació, el nostre grup organitza el Troca’l: Fira d’Intercanvi de l’Alcúdia. Un espai on poder compartir, intercanviar i reutilitzar aquelles coses que ja no fem servir. Durant dues hores, ens reunim al Parc del Patinatge i acordem l’ntercanvi d’objectes que ja no fem servir. La darrera edició va ser el Troca’l d’hivern, el passat diumenge 19 de desembre (del qual vos mostrem unes imatges) i la propera serà el Troca’l de primavera en març, a la qual esteu totes i tots convidats: us esperem, així que aneu preparant-vos…

Trocalcúdia també vol aprofitar aquestes línies, per felicitar aquestes dates tan assenyalades a totes les lectores dels ecogestos i amics i amigues del Troca’l. Esperem que aquest any que arriba, ho faça de la manera més respectuosa amb el nostre medi ambient: per això, fem una crida especialment durant aquestes dues setmanes, al consum responsable, a fer un us conscient de l’energia, valorar si, per exemple, es precís que els llums es queden encesos tota la nit, o si la calefacció ha d’estar en marxa les 24 hores sense interrupció, o embolicar els diversos regals d’una persona en un únic paper.. Si ho valoreu, i actueu conseqüentment, és molt probable que aquestos nadals es sentiu més satisfets amb vosaltres mateixos, i eixe, podrà ser un dels millors propòsits per al nou any.


CONSELLS PER A L’EFICIÈNCIA I ESTALVI ENERGÈTIC A LA NOSTRA LLAR

ELS GRANS ELECTRODOMÈSTICS

Rentadora: Després del frigorífic és l’electrodomèstic que consumeix més energia. El 90 % del seu consum és per escalfar aigua en els programes de rentada en calent. Per això, cal fer servir sempre que siga possible els programes d’aigua freda i omplir-la totalment però no sobrecarregar-la. A més, cal mantenir els filtres nets i no fer servir massa detergent (i sempre dels que no continguen fosfats). Si en compreu una nova, penseu que l’eficiència la dóna el consum mínim d’energia i d’aigua (mireu l’etiquetatge). Tingueu en compte la mida i la possibilitat d’una doble entrada d’aigua (freda/calenta) d’acord amb el vostre sistema de subministrament d’aigua calenta sanitària.

Assecadora: És un electrodomèstic aliè a la nostra cultura, ja que disposem de prou hores de sol i vent continu. Si la teniu, feu-la servir el mínim: el sol i
l’aire són la millor manera d’assecar la roba. Si l’heu de fer servir centrifugueu al màxim a la rentadora (la centrifugació consumeix molta menys energia), manteniu els filtres ben nets i procureu que tinga una bona circulació d’aire. Si en compreu una nova, recordeu que la de gas és millor que l’elèctrica i la seua eficiència ve donada pel mínim consum d’energia (etiquetatge d’eficiència). Cal que tinga un detector automàtic per indicar quan està seca la roba.

Rentaplats: El 90% del seu consum energètic prové de l’escalfament de l’aigua. Cal evitar els programes d’alta temperatura (rentant prèviament la
vaixella amb el mínim d’aigua freda abans d’introduir-la) i utilitzar-los només quan estigen plens. El detergent ha de ser el just. No s’ha de situar el rentaplats a prop del refrigerador o el congelador. No s’ha de fer servir el programa d’assecatge i cal deixar-los oberts perquè es seque la vaixella amb l’aire . Cal mantenir els filtres nets i no superposar les peces per rentar, perquè aleshores necessitaran una segona rentada. Si heu de comprar un de nou, tingueu en compte que l’eficiència la dóna el mínim consum d’energia (mireu l’etiquetatge). Mireu que la seua mesura s’ajuste a les vostres necessitats (com més gran, més consumeix). Mireu la possibilitat que tinga una doble entrada d’aigua calenta i, sobretot, pregunteu-vos si és necessari si sou poques persones.

Frigorífic: No s’ha de deixar obert de manera innecessària. Cal instal•lar-lo lluny dels focus de calor de la cuina o de la casa, mantenir neta la part del darrere, facilitar la seua ventilació pel darrere (5 cm fins a la paret) i controlar l’estanqueïtat de les juntes (que la goma de la porta ajusta bé). Descongelar els aliments dins de la nevera significa estalviar energia.
La temperatura ideal és de 3 a 5ºC (cada grau de refredament implica un increment del 5 % en el consum d’energia). No s’han d’introduir coses calentes i cal tapar els recipients que continguen líquids. Cal dur el frigorífic vell a l’ecoparc, per a la recollida de gasos refrigerants (CFC, HCFC o HFC) que fan malbé la capa d’ozó o incrementen l’efecte hivernacle. Cal adquirir-los d’alta eficiència. Si heu de comprar un de nou, tingueu en compte que l’eficiència la dóna el mínim consum d’energia (vegeu l’etiquetatge d’eficiència), que el seu volum s’ajuste a les vostres necessitats de capacitat, que no porte CFC (que siga de tecnologia Greenfreeze), que tinga descongelació automàtica i que porte integrat el congelador.

Congelador: La temperatura ideal per mantenir és de -15ºC. Cal descongelar- lo quan la capa de glaç arribe als 5 mm. A partir d’ací, s’incrementa el consum i disminueix el rendiment.

Forn: El forn més eficient i econòmic és el de gas. La seua única funció ha de ser la de cuinar (no s’ha de fer servir per descongelar, escalfar, etc., ja que
consumeix molta energia) aprofitant al màxim la seua capacitat. Sempre ha d’estar perfectament tancat quan funciona i s’han de reduir al mínim les obertures de la porta per al seguiment de la cocció (la temperatura interior pot baixar entre 25 i 50 graus cada vegada que s’obri). Es pot parar abans de finalitzar la cocció per aprofitar la calor residual (alguns models porten incorporada aquesta funció de manera automàtica). Cal una revisió constant de les juntes i de la integritat dels vidres. Si en compreu un de nou, cal que porte doble vidre.

Cuina: La millor és la de gas. Cal mantenir-la ben neta, especialment els cremadors, que han de ser de bona qualitat. La flama ha de ser blava i uniforme, no ha de sobreeixir del fons dels recipients i s’ha de reduir de potència quan comence l’ebullició. Cal evitar els corrents d’aire, ja que refreden els recipients i augmenten el consum. Acostumeu-vos a parar els focs uns moments abans de la cocció per aprofitar la calor residual. Si teniu una cuina de plaques, assegureu-vos que els recipients que feu servir són de fons gruixut i pla i que s’adapten totalment a la placa. Podeu desconnectar la placa uns deu minuts abans d’acabar la cocció, ja que manté la calor. El
rendiment és òptim quan la placa està ben neta. Si heu de comprar una nova, la millor opció és la de vitroceràmica de gas.
En l’ús de la cuina hi ha tres principis d’estalvi bàsics: fer servir l’olla de pressió tant com siga possible, cuinar al vapor i amb l’aigua justa per a la cocció i mantenir tapades olles, cassoles o paelles mentre es fan servir (estalvien entre el 20 i el 30 % de l’energia necessària). Les olles, les cassoles i els diversos estris de cuinar han de ser de tapa gruixuda (conserven el calor i ajuden a estalviar energia) i les paelles han de ser de ferro colat, per la mateixa raó i per la vostra salut.

Feliç 2011

Trocalcúdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada