divendres, 15 d’octubre del 2010

ECOGESTOS - SETEMBRE

Us oferim ací l'article que Trocalcúdia va publicar al Diari 752 de l'Alcúdia, en la darrera edició de setembre.

Es tracta d'un article per a ECOGESTOS, una nova secció amb consells ecològics, que anirem penjant també ací, al nostre bloc.

Com imagineu, acceptarem de bon grat els suggeriments i comentaris que ens vullgueu fer al respecte.

ECOGESTOS

Com ja sabreu, Trocalcúdia és un grup de gent que, des del pasat mes de desembre, estem organitzant una Fira d’Intercanvi al Parc del Patinatge cada vegada que s’acosta una nova estació. Ara que acabem de celebrar la tercera edició del Troca’l (el Troca’l de Tardor), volem aprofitar els fulls d’aquest diari per realitzar una tasca de sensibilització i conscienciació social respecte al reciclatge i el consum responsable.

Així, mes a mes, tractarem de posar al vostre abast informació sobre aquestes qüestions, tractant que siga una informació molt pràctica, posant exemples concrets, proposant idees senzilles, i resolent els típics dubtes que es plantegen, per exemple, a l’hora de separar les deixalles, estalviar aigua i energia, decidir quins objectes de consum resulten més afavoridors per al medi ambient… a més a més, posem a la vostra disposició la nostra adreça electrònica per tal que ens féu arribar els vostres dubtes: així, els publicarem també al diari i tot el món se’n podrà aprofitar. L’adreça és trocalcudia@gmail.com i a ella també podreu enviar els vostres suggeriments (temes que vulgueu que tractem, o idees que vulgueu aportar als lectors).

Això sí: aquest mes farem una mica de teoria per posar-nos en situació, i als propers mesos, començarem a exposar tota la part pràctica.

Consum: dades per a la reflexió

El consum de productes i serveis és un fet normal a qualsevol societat. El problema sorgeix quan aquest consum excedeix certs límits i es transforma en consumisme, que té com a conseqüències la degradació ambiental i, per als habitants de països d’economies desfavorides, el difícil accés als béns de consum.

Actualment, 2.700 milions de persones, el 40% de la població mundial, viuen en situació de pobresa:

- A Espanya, la despesa mitjana per persona és de 61’4 € al dia.

- Al món, la despesa mitjana per persona és de 13,4 € diaris.

- 1.600 milions de persones sobreviuen amb 1’25 € diaris.

- 1.100 milions de persones viuen amb menys de 0’79 € diaris, en condicions de pobresa extrema.

- 35.000 persones moren de fam cada dia.

Solament entre 1950 i 2002 (en 50 anys) el consum d’aigua es va triplicar, les emissions de CO2 i el consum de paper augmentaren un 400%, el consum de combustibles fòsils es va quintuplicar… a mesura que açò ha anat esdevenint, augmenta la contaminació, el canvi climàtic, la deforestació, la degradació del sòl, de l’aigua, etc… , i s’aguditzen les diferències entre el nord i el sud, és a dir, entre els països rics i pobres.

Paral·lelament a aquesta situació, sorgeixen interessants iniciatives ciutadanes, que aposten per un consum responsable i ètic que respecte els valors de sostenibilitat del planeta, a través de la justícia social i la conservació del medi ambient. Avuí, més que mai, és important sumar-se a aquesta mena de propostes que ens allunyen del consumisme, ja que aquest comporta una greu empremta de destrucció, i ens apropen a escenaris on la qualitat de vida de tots els éssers vius del planeta, siga compatible amb la seua preservació per a les generacions futures.

En definitiva, es tracta de desvincular la qualitat de vida de conceptes com el consum de recursos i produccció de residus.

La regla de les 6 erres

El moviment ecologista ha proposat històricament la “regla de les tres erres”: Redueix, Reutilitza i Recicla (en aquest ordre) per tal d’aconseguir un model de consum sostenible. A mesura que s’ha anat aprofundint en el debat sobre la nostra forma de vida consumista, s’han anat afegint erres, com ara: Repensar, Reestructurar i Redistribuir. Així, el llistat actual és el següent:

REPENSAR el nostre mode de vida, les nostres necessitats bàsiques, per tal de diferenciar-les de les prescindibles.

REESTRUCTURAR el sistema econòmic per tal que, en lloc de produir béns superflus, es concentre en la satisfacció de les necessitats de totes i tots. Incloure els costos socials i ambientals en el preu final dels béns de consum.

REDUIR el consum excessiu.

REUTILIZTAR, és a dir, allargar des del seu disseny fins el seu ús la vida útil dels materials.

RECICLAR per tal de reincorporar al cicle els materials una vegada finalitzada la seua vida útil.

REDISTRIBUIR, perquè totes i tots tenim dret a proporcions equitatives de recursos, i el planeta té la capacitat de satisfer-nos.

Primeres idees

Per a un primer compromís amb el medi ambient, vos proposem que tracteu de complir els següents punts. Són molt senzills.. s’apunteu?

1. Rebutgem les bosses de plàstic i el paper d’alumini.

2. Recarreguem les piles.

3. Redescobrim el carro de la compra i la bossa del pa.

4. Depositem el plàstic, el vidre i el cartró als contenidors corresponents perquè es puguen reciclar millor.

5. Reinventem els objectes que ens envolten: donem-los una segona vida.

6. Reduïm el consum de productes amb embalatge.

7. Reparem tots els aparells elèctrics i electrònics que es puguen reparar abans de tirar-los.

8. Reaprofitem les restes de menjar i xicotetes restes vegetals com a compost i biogàs.

9. Reivindiquem la compra a granel, els envasos de gran capacitat i els productes concentrats.

10. Portem els electrodomèstics que no es puguen reparar a l’ecoparc.

Esperem que aquestes idees vos siguen útils i comenceu a aplicar-les des de ja mateix: el final de les vacances és molt bona època per començar nous hàbits, així que hem d’aprofitar-nos.

Aprofitem per desitjar-vos una bona (i ecològica) entrada a la Tardor!

Trocalcúdia.

trocalcudia@gmail.com

3 comentaris:

  1. Si algú vol el pdf amb la imatge per poder imprimir-vos-la, podeu enviar un correu a trocalcudia@gmail.com demanant-lo, i vos l'enviarem.

    Gràcies.

    ResponElimina
  2. Quin gran article, endavant Troca'l, Quina gran proposta la vostra!!!!!

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies!
    Eixos ànims ajuden molt...!
    (de tota manera, us dec encara un article per a la casa cantonera...)
    Gràcies de nou pel recolzament!

    ResponElimina