divendres, 5 de novembre del 2010

ECOGESTOS - OCTUBRE

Us oferim ací l'article que Trocalcúdia va publicar al Diari 752 de l'Alcúdia, en la darrera edició d'octubre.

Es tracta del segon article per a ECOGESTOS, la nova secció amb consells ecològics, que continuarem penjant també ací, al nostre bloc.

CONSELLS PER A L’EFICIÈNCIA I ESTALVI ENERGÈTIC A LA NOSTRA LLAR.

Si en l’edició anterior dels Ecogestos us vam presentar una sèrie de dades i informació, diem-ne, teòrica, sobre la situació actual de consumisme abussiu i la seua incompatibilitat amb els recursos que ens ofereix el nostre planeta, la Terra; en aquesta nova entrega començarem a facilitar-vos consells i informació pràctica per poder viure d’acord amb els nostres valors de respecte a la natura i lluita contra el canvi climàtic.

En Troca’l, la preocupació per la cura del medi ambient, i la defensa d’un altre model de consum més responsable i respectuós amb el nostre entorn, són una constant. Per això, des del mes passat, ens hem decidit a realitzar una tasca efectiva d’ajuda i d’informació amb consells per a les veïnes i veïns de l’Alcúdia (i resta de persones que ens puguen llegir).

Amb aquestos consells pretenem que els lectors siguen conscients de la importància de canviar el model actual de consum, que presenta dos problemes: en primer lloc, la incompatibilitat d’aquest model amb el respecte del medi ambient, i en segon lloc, l’enfortiment d’un sistema econòmic que només fa que engrandir les diferències econòmiques entre països rics i pobres, i que les nostres famílies tinguen dificultats per estalviar. Això sí, confiem que aquest canvi que proposem es pot fer sense haver de renunciar a les comoditats i objectes que necessitem i utilitzem actualment.

Així, aquest mes encetarem el tema de l’estalvi econòmic i ecològic a la llar, el qual anirem desenvolupant durant diverses edicions d’aquesta secció.

IL·LUMINACIÓ

Obriu les persianes i les cortines per aprofitar al màxim la llum del dia. En aquest sentit, la distribució del mobiliari, per situar punts d’estada, pot ser una qüestió clau.

Si podeu, canvieu les peretes per il·luminació basada en LEDs i SSL. Avantatges:

- Major eficàcia: La il·luminació LED i SSL consumeix un 80-90% menys electricitat que una pereta corrent de similars característiques. Això significa un 90% d’estalvi en la factura elèctrica.
- Llarga vida: La vida mitjana d’una làmpada LED és de 100,000 hores, front les 1000 de una pereta estàndard. Això són 35 anys a 8 hores diàries d’utilització!
- Ecològiques: No contenen tungsté com les peretes normals, ni mercuri com la il·luminació fluorescent. Són reciclables i compleixen la normativa europea de substàncies contaminants RoHS.
- No emeten calor: A diferència d’una pereta estàndard, la tecnologia LED no malbarata energia creant calor, la qual cosa permet instal.lar llum a llocs molt complexes, amb poc espai o a llocs enemics de la calor.

Si no podeu seguir el consell anterior, almenys substituïu les peretes incandescents per làmpades de fluorescent compacte (de baix consum) o tubs fluorescents. Aquest tipus de làmpades fan la mateixa llum que les incandescents, però gasten tan sols el 20% d’allò que consumeix una pereta habitual i duren 10 vegades més. Cal tenir també en compte que les peretes halògenes consumeixen quasi el mateix que les incandescents habituals.

Recordeu que la potència d’una làmpada no té res a veure amb la il·luminació. Per exemple, abaixar un llum d’intensitat regulable no significa abaixar el consum energètic. Així mateix, per il·luminar un espai és millor utilitzar una sola làmpada de potència superior que no diverses que sumen la seua potència (la suma de potència no és igual a la suma de llum).

No deixeu els llums encesos en habitacions o zones desocupades. Per evitar oblits podeu instal·lar “interruptors de presència” (detectors de moviment), que encenen o apaguen els llums automàticament en detectar la presència de persones.

Netegeu les peretes. D’aquesta manera augmentareu la llum i vos duraran més. Feu-ho quan estiguen apagades i fredes.

Per últim, valoreu la possibilitat d’instal·lar mòduls solars fotovoltaics per produir energia elèctrica. Poden estar connectats en xarxa o aïllats. Per a més informació, consulteu amb un tècnic instal·lador.

Aquestos són, en definitiva, alguns consells sobre l’estalvi en la il·luminació que podeu dur a terme a casa, la feina, la botiga, la comunitat de veïns, magatzems, locals… i que a més, us aproparan una mica més al compromís ecològic que pot fer reduir l’impacte climàtic que les persones exercim sobre el nostre planeta. El mes vinent, vos proporcionarem nous consells i vos informarem de la propera edició del Troca’l d’hivern (per a mitjans de desembre). Fins llavors, podeu enviar-nos els vostres suggeriments per a la secció a trocalcudia@gmail.com, o consultar el nostre bloc amb les darreres novetats a www.trocalcudia.blogspot.com.

Trocalcúdia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada