divendres, 4 de febrer del 2011

ECOGESTOS - GENER

Com cada mes, Trocalcúdia publica al diari 752 un article amb consells relacionats amb el consum responsable. En el mes d'abril, el tema central ha estat el consum conscient de l'aigua. Ací vos l'adjuntem

L’AIGUA: UN BÉ ESCÀS

Segons Nacions Unides, 1.100 milions de persones careixen de les instal·lacions necessàries per abastir-se d’aigua, i 2.400 milions no tenen accés a sistemes de sanejament. Mentre tant, als llocs on l’accés a l’aigua està garantit, com al nostre territori, l’aigua es un recurs que es malbarata.

Això si, actualment s’estàn realitzant dissenys urbans sostenibles amb l’aigua de pluja, que permeten, prèvia depuració, la seua recollida en dipòsits soterranis que fan que posteriorment puga ser utilitzada per al reg, ruixat de carrers, i per tal de reomplir els aqüífers de la zona. Altra de les solucions possibles és la instal·lació de sistemes de reutilització d’aigües grises en vivendes. Aquestes aigües procedens de dutxes, rentadores i lavabos poden reduir la despesa entre un 35-45% del consum habitual. A més, a més, l’estalvi contribueix a la reducció del tractament de les aigües residuals.

Per tot això, des de Trocalcúdia ens sembla que el tema de l’aigua és dels més importants a l’hora d’aconseguir que casa nostra siga, cada dia, més sostenible i respectuosa amb l’entorn. I tot i que es podria fer un recull de les darreres innovacions tecnològiques, ens aconformarem en donar consells pràctics i senzills que ajudaran a aconseguir una reducció del nostre consum d’aigua. Esteu disposades a seguir-los?

CONSELLS PER A L’ESTALVI ENERGÈTIC I DE L’AIGUA A LA NOSTRA LLAR

La generació d’aigua calenta per a la higiene (aigua calenta sanitària)

El consum d’energia en la neteja (de les coses o del nostre cos) depèn del consum racional d’aigua i de calor. Els sistemes d’escalfament d’aigua actuals són de dos tipus: escalfament instantani (escalfador de gas que es pot combinar també per a calefacció) o escalfament d’acumulació (que pot ser de gas per a instal·lacions comunitàries, o de termos elèctrics individuals). Decidir-se per un o l’altre depèn de la reflexió personal sobre les vostres necessitats d’aigua calenta al llarg del dia (en diferents moments, de manera continuada o concentrada) i, de vegades, de l’estructura general de l’edifici (en el cas d’escalfadors comunitaris). A continuació vos presentem una sèrie d’apunts per ajudar-vos a decidir:

Els sistemes d’escalfament instantani (escalfadors) no són aconsellables en habitatges amb més d’un lavabo (o cambra de bany). Impliquen un malbaratament d’energia innecessari per raó dels canvis de cabal i de l’escalfament de les canonades de llarg recorregut.

Cal regular la temperatura de l’escalfador a uns 41 o 42 graus. És més que suficient per a la higiene i per calfar les canonades. Eviteu baixar la temperatura excessiva de l’aigua calenta barrejant-la amb aigua freda.

Els acumuladors d’aigua calenta són més indicats per a consums puntuals. En el cas dels sistemes elèctrics és aconsellable disposar d’un rellotge de connexió que es pugui programar ajustant-lo a l’horari d’ús.

En general, els sistemes d'acumulació són més recomanables des del punt de vista energètic que els d'escalfament instantani. El sistema més eficient i econòmic seria el d’un acumulador d’aigua calenta escalfat per gas, amb retorn i programable, encara que exigeix disposar d’un espai suplementari d’instal·lació.

Si es disposa d’espai cal recordar sempre que el sistema més eficient energèticament i més respectuós amb el medi ambient és el de panells d’energia solar tèrmica, que es comercialitzen en versions molt adaptades a diversos usos.


Consum d’aigua i consum d’energia: dues coses que tenen molt a veure

- No compreu botelles d’aigua envasada: els impactes de la indústria d’aigües envasades sobre els ecosistemes i el seu paper en el consum d’energia són molt elevats. Cal tenir a casa un sistema de depuració i millora del subministrament d’aigua de boca (destinada a la beguda o a la cuina) amb carbó actiu que ens permeti una garantia de les seves qualitats físiques i químiques. N’hi ha diversos al mercat en formes de gerros amb filtre o aparells connectats directament a l’aixeta.

- No deixeu cap aixeta oberta sense necessitat, ja que bombejar l’aigua fins a la vivenda requereix el consum de molta energia. Tanqueu l’aixeta mentre s’ensaboneu, ompliu la pila amb aigua quan s’afaiteu, useu un got d’aigua quen es raspalleu les dents… també quan escureu a mà podeu omplir la pila d’aigua.

- Cal instal·lar airejadors (difusors d’aigua) a totes les aixetes per reduir el consum (amb ells augmenta la pressió i necessitareu molta menys aigua per dutxar-vos, escurar…). I aixetes de monocomandament per la facilitat d’ús i l’estalvi que representen.

- No obrir l’aixeta d’aigua calenta per a poc de temps, ja que no arriba a donar aigua calenta i, a més, consumeix energia.

- Cal dutxar-se en comptes de banyar-se; estalvia energia i aigua, ja que un bany pot suposar el consum de 100 litres d’aigua, mentre que amb una dutxa es consumeixen uns 30 litres..

- Cal afaitar-se evitant un consum d’aigua calenta elevat o d’aigua freda per rentar la maquineta. En aquest cas és més econòmic usar una afaitadora elèctrica.

- Instal·leu un botó d’interrupció de descàrrega en el vàter. També podeu posar-ne un de doble descàrrega (parcial o total). Si no podeu, almenys gradueu l’angle de la vara del flotador per controlar la quantitat d’aigua que ompli la cisterna.

- Repareu les pèrdues de les aixetes i gotejos. Una gota per segon, suposa 30 litres al dia.

- Quan escolliu un electrodomèstic, informeu-vos sobre el consum d’aigua, ja que existeixen importants diferències entre uns models i altres. Per exemple, hi ha marques de rentadores i rentaplats que incorporen sistemes per tal de reduir el consum d’aigua (com rentadores que gasten menys de 71 litres d’aigua per bugada).

- Eviteu llençar pels desaigües res que no siga aigua: les restes orgàniques com ara olis i altres residus, contaminen els nostres rius i dificulten el treball de les depuradores. No useu el vàter com una paperera: malbaratareu uns 10 litres d’aigua.

- No descongeleu els aliments sota l’aixeta: és millor treure’ls del congelador el dia anterior i col·locar-los en la nevera; així consumireu menys aigua i energia, i respectareu la cadena de fred.

- Renteu el cotxe amb un poal d’aigua, ja que consumireu uns 60 litres d’aigua, front els 500 que suposa llavar-lo amb mànega.

- Consumiu productes reciclats i reciclables: així estalviem aigua i altres recursos, disminueixen la contaminació i els residus. Per exemple, per tal de fabricar una tona de paper verge es necessiten 115.000 litres d’aigua, mentre que en el cas del paper reciclat, es necessiten uns 16.000 ( un 89% menys!)

- Demaneu al vostre ajuntament i administració territorial que pose en marxa polítiques d’estalvi i reaprofitament de l’aigua, i difon aquesta informació entre familiars i amistats.

Per a més informació, podeu entrar a:

www.agua-dulce.org

(inclou una secció molt completa de consells d’estalvi d’aigua)

www.xarxadelaiguaclara.org i xuquerviu.blogspot.com

(sobre els nostres rius i polítiques de protecció de l’aigua)

Trocalcúdia.